Kapalıçarşı ile bankalar arasındaki boşluk açılıyor
TCMB’nin %8,5’lik politika faizine karşın, KKM’de tavan faiz oranının kaldırılmasıyla birlikte TL mevduat faizi 20 yılın zirvesine ulaştı. 3 aya kadar vadeli mevduat için ortalama faiz oranı %29,3 olurken, bankaların yüksek hacimli TL mevduata verdiği faiz oranı %35’e yaklaştı. Döviz kuru tarafında ise Kapalıçarşı ile bankalar arasındaki döviz fiyatları arasında 40-50 kuruşa varan farklar görülüyor.
Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, TCMB tarafından bankalara “döviz fazlası olanlara daha yüksek kurdan dolar almaları” talimatı gönderildi. Bu olağanüstü adımla birlikte, döviz rejiminde kısıtlamalar uygulayan ülkelerin kullandığı bir yöntem olan ‘çoklu kur’ döneminin kapıları aralandı. Yine Merkez Bankası’nın talimatıyla bankalar döviz alım ve satım fiyatları arasındaki farkı önemli ölçüde artırdı. Ekonomistler, ‘ikili kur ve çifte faiz’ tehlikesinin piyasada yarattığı tahribatın büyüdüğüne dikkat çekiyor.
“Eşi benzeri görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir”
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Lideri Ümit Özlale, Twitter hesabından süreci eleştirerek, “Döviz piyasasında mükemmel fırtınanın geldiğini nasıl anlarsınız? Spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki farka bakarak! Geçen hafta yüzde 1 olan şu an yüzde 2,5-3’lere doğru gidiyor” diyen Özlale, “Kapalıçarşı’daki fiyat değişikliğinden dolayı bazı bankalar oradaki işlemi kapattı. Hal böyle olunca spot piyasa ile arasındaki marj da kapandı. Kapalıçarşı büyüyor, şaşılacak bir şey yok, ekonominin yönetimindeki cehaletin sonucu benzeri görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir.”
“Kamu bankaları risk alıyor”
Piyasalardaki ‘katlı faiz’e dikkat çeken Ekonomist Güldem Atabay, özel bankaların şirketlere düşük faizli kredi vermediğini, tahvil tutmaları için kredi faiz oranlarını yükselttiklerini, kamu bankalarının ise piyasadan sermaye koyarak risk aldıklarını söyledi. Vatandaşın cebine girip kredi kullandırmak.